laupäev, 1. detsember 2007

Kas tulevik kuulub kiilakate ja hambututele?

Küsimus, milline on tulevik, on juba aegade hämarusest saadik inimeste meeli erutanud. Oma tulevikunägemusi pakuvad ulmekirjanikud, astroloogid ja ennustajad. Tulevik huvitab ka teadlasi, kuid oma prognooside tegemisel eelistavad nad toetuda faktidele. Saksa teadlased jõudsid järeldusele, et nii suurt suud nagu meil praegu on, ei lähe tulevikus enam vaja: ilmselt hakkame me toituma nagu kosmonaudid, manustades tuubidest kiirtoitu.

Ei muutu ainult suu suurus, vaid ka hammaste arv ja lõualuu ehitus. Seksapiilset tahtejõulise lõuaga machomeest võib tulevikus näha ainult piltidel (kui selliseid asju siis veel eksisteerib). Hambad muutuvad väikesteks, nende arv kahaneb järkjärgult 26-28-ni. Juba praegu on märgatavad muutused lõualuude ehituses. Kõikide maade stomatoloogid on pannud tähele, et viimase 30. aasta jooksul on kasvanud nende inimeste arv, kelle hambad kasvavad üksteisele sisse ning paljudel ei kasva enam ka tarkusehambaid.

Kõik see on põhjustatud lõualuu kuju muutumisest. Tänapäeva teadlased võtavad seda kui evolutsioonilist kohanemisprotsessi selle toiduga, mida oleme sunnitud praegu sööma. Nõustugem, et Big-Mac'i neelamiseks pole vaja suuri hambaid ega tugevaid lõualuid. Need on vajalikud toore liha söömiseks, mida aga tänapäeval keegi ei tee. Prantsuse teadlaste tulevikunägemus pole ka eriti rõõmustav: nad ennustavad inimkonnale totaalset kiilaspäisust. Teadlased peavad juukseid atavismiks, millest pole mingit kasu ja peale esteetilise, pole neil muud funktsiooni.

Aga see, mida ei kasutata, sureb tasapisi välja või taandub ise. Tuleb välja, et juuksuri amet kaob igavikku ja meie lapselapsed hakkavad pidama kiilaspeade iludusvõistlusi. Samuti tegid prantslased kindlaks, et meie haistmismeel on esivanemate omast tunduvalt viletsam. Eriti halvasti eristavad lõhnu suurlinnade elanikud: nende kromosoomide kogum erineb oluliselt maa- või külaelanike omast.

Allikas:

Picture by Crystal Munoz

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Suud ei ole üldse vaja. Torka kõrs ninaauku ja tõmba kõht täis