esmaspäev, 10. september 2007

Kuidas leida õige elukutse? Vol. 2


















JÄÄRALE
(21.III- 20.IV) - sobivad paremini pidevalt muutuva olukorraga elukutsed. Ta on tubli seal, kus "tähtajad kõrbemas". Jäär on alati valmis suunduma uue, tundmatu otsingule, kuid arvestab halvasti oma jõudu, mistõttu elukutse peab talle andma võimaluse oma kergesti kuluvat energiat taastada. Selle märgi all sündinud inimestest saavad head õppejõud, sõjaväelased, poliitikud, näitlejad, meedikud, ajakirjanikud, mehaanikud, kosmeetikud ja juuksurid. Jäärale ei sobi suurt püsivust, kannatlikkust ja ühekülgset tegevust nõudvad elukutsed.

SÕNNI (21.IV - 21.V) - tõmbab dokumentide, arvude ja faktide poole. Ta on oma kohal kõikjal, kus läheb vaja hoolikust, täpsust, korda, saavutatu kinnistamist. Rutiin teda ei hirmuta, vaid vastupidi, lisab kindlust. Tihtipeale on tal meistrimehe kuldsed käed. Kogemusi omandab ta hästi. Ta on tubli insener, tehnik, mehhanisaator. Eredalt ilmneb Sõnni loodusearmastus - nad on head lille- ja juurviljakasvatajad, loomakasvatajad ja agronoomid. Vähe sobivad Sõnnile elukutsed, mis nõuavad kiiret reageerimist ja viivitamatut otsustamist (näiteks katselenduri elukutse).

KAKSIKUTELE (22V - 21VI) - on parem orienteeruda liikumist võimaldavatele elukutsetele, mis nõuavad lähenemishaaret ja infovahetust. Näiteks uute tootmisharude insenerid, autojuhid, lektorid, kommentaatorid, müüjad, informaatika ja arvutitehnika alal töötajad. Istuv töö ei ole neile meeltmööda, kõik tardunu ja liikumatu käib neile närvidele. Kaksikute naistel on peen maitse, nad on andekad dekoratiivkunstis, suurepärased kogemuste vahendajad. Kestvaid raskeid koormusi nõudev töö on Kaksikutele vastunäidustatud, sest nad ei ole eriti vastupidavad.

VÄHK (22. VI - 23. VII ) - töötleb hästi informatsiooni ja oskab seda kasulikult esitada. Ta on heal jalal psühholoogiaga, majanduse, raha ja arvudega; jagab hästi tehnikat, teda tõmbab ajaloo, kommete ja tavade tundmaõppimise, muuseumitöö poole. Ta on suurepärane lavastaja selle sõna laias mõttes: esiplaanile kippumata mõjutab ta oskuslikult sündmusi lava tagant, on alati oma kohal seal, kus on nõutav diplomaatia. Vähk lahendab hästi reaalseid ülesandeid, mille edu on silmnähtav, materiaalne. Selle märgi all sündinud naised on eeskujulikud arstid, meditsiiniõed, lasetaiakasvatajad. Vähk ei sobi erialadele, mis nõuavad pikaajalist kollektiivist eraldumist, ja tööks emotsionaalselt jõhkras õhustikus. Olles tujude inimene, peab Vähk endale tööd eriti hoolikalt valima, et see talle meeldiks ja rahuldust pakuks. Töö peab olema rütmiline. Kui tähtajad väga peale pressivad, läheb Vähk närvi.

LÕVI (24. VII - 23. VIII) - vaatab elukutsest alati vastu oma "mina", töö on talle eneseväljenduse vahend, ta püüab kas või pisimalgi kombel oma tegemiste peremees olla. Selle märgi all sündinud inimestele sobivad kirurgi, skulptori, ettevõtte juhi, dirigendi, ajakirjaniku, tõlgi, disaineri, reklaamispetsialisti, metsniku ja kasvataja elukutsed. Eriti meeldib Lõvidele teater, aga samuti igasugune ühiskondlik ja organisatsiooniline tegevus (mänedzer). Sodiaagi psühhotüüpide hulgas on Lõvidel kõige kõrgemad edunäitajad, kuid ka kõige rängemad ebaõnnestumised. Tihtipeale seetõttu, et nad ei ole eriti täpsed tähtaegadest kinni pidama. Lõvi tõmbab tule poole, teda köidavad metallurgia, tuletõrje- ja sõjaasjandus, kuid talle ei sobi erialad, mis nõuavad tegelemist paljude pisiasjadega, samuti kontorirutiin. Täpset ja vastuvaidlematut täitmist nõudvad elukutsed pole nende tarvis.

NEITSI (24.VII - 23.IX) - töötab efektiivsemalt, kui näeb oma töö konkreetset vilja. Ta teostab end suurepäraselt seal, kus on vaja ühendada vaimseid ja kehalisi pingutusi, omandab hästi meisterlikkuse. Neitsidest tulevad hea sünteesivõimega keemikud, farmatseudid, plaaniorganite töötajad. Nad on eeskujulikud arstid, ehitajad, insenerid. Neil on suurepärane silmamõõt, arenenud ilumeel, kindel arusaam kohusest. Neitsi ei kannata haltuurat ega ka neid, kes tema kõrval töötades lulli löövad. Selle märgi naised on eriti head seal, kus on vaja hoolitseda töötingimuste eest ja sotsiaalabis. Neitsidele ei sobi elukutsed, mis nõuavad otsustamist ebapiisava info alusel, kiiret reageerimist, aga samuti neile "kasutuna" tunduvat, s.o. konkreetsete tulemusteta riski.

KAALUDEL (24.IX - 23.X) - on kõige parem valida kollektiivset tööd ja rohket suhtlemist võimaldav elukutse. Töö peab kätkema kunstielemente: Kaalud on ilu suhtes väga tundlikud. Neile on üpris kohane kujundus- ja kultuuritöö, juuksuri, moelooja, arheoloogi, ökonomisti, puunikerdaja, disaineri, kõrge kvalifikatsiooniga lukksepa ja elektriku eriala. Südame järele on neile töö heategevusorganisatsioonides ja sotsiaalhoolekandes, reisibüroodes, aianduses ja lillekasvatuses. Kaaludele ei ole eriti näidustatud kohest tahtelist valikut nõudvad erialad, mis seonduvad töörütmide järsu vaheldumise ja üldise disharmoonilisusega. Näiteks jaoskonna- või kiirabiarsti, juristi ja ajakirjaniku amet.

SKORPION (24.X - 22.XI) - peab endale valima aktiivse elukutse, mis nõuab kogu jõu ja kujutlusvõime pingutust. Võimalik, et see seostub saladuste avastamise, uurimise, talentide väljaselgitamise, originaalse ja raskesti kättesaadava materjali kogumisega. Need on jurist, kriminalist, jahimees, sporditegelane, ebatraditsioonilises zanris kirjutav ajakirjanik, raskestikasvatatavate kasvataja, psühholoog, teadustöötaja, tüürimees, kirurg, korrakaitse või uurimisorganite töötaja, farmakoloog. Lisaks sellele on Skorpionid suurepärased kulinaarid, raamatukoguhoidjad, telefonistid, giidid - tõlgid, meditsiiniõed. Skorpionile sobivad halvasti sisseelamist nõudvad elukutsed. Suur subjektivism takistab tal olla hea kohtunik ja vahemees.

AMBURI (23.XI - 21XII) - aktiivsus on suunatud maailma avarusse. Ta on algatusvõimeline, püüdlik, januneb värskete muljete järele, kaldub reformaatorlusele. Ühekülgne ja süstemaatiline töö on talle piinaks. Et Ambur saaks end täielikult teostada, on vaja tema kirglikkus, sihiteadlikkus ja energia iga kord suunata üha uute ülesannete täitmisele Amburitest saavad head ajakirjanikud, mänedzerid, meditsiiniõed, kriminalistid, juurdelõikajad. Asjaajajate ja kokkadena on nad aga kehvad.

KALJUKITSE (22.XII - 20. I) - arukus, töökus, korralikkus, ettevaatlikkus ja kohuse- ning vastutustunne tõmbavad teda farmatseudi, teadlase, laborandi, ökonomisti ja agronoomi elukutse poole. Kõikjal, kus nõutakse ennastsalgavat tööd, punktuaalsust, juveliiri täpsust ja kannatlikkust - olgu see siis arhivaar või raadioremondi meister - on ta asendamatu. Talle ei sobi riski ja ootamatustega seostuvad elukutsed.

VEEVALAJA (21.I - 19 II) - on oma olemuselt dialektik, kes sobib tegelema teaduse ja tehnika progressi määravate aladega. Veevalaja on alati valmis ootamatusteks ja oskab kriitilise situatsiooni lahendamise enda peale võtta. Üldse ei meeldi talle lühikese lõa otsas olla ja juhendavad näpunäited, ta töötab kalduvuse, aga mitte sunni järgi. Ta on sündinud leiutaja ja ratsionalisaator Veevalaja eneseteostuse parimad valdkonnad on elektroonika, raadio telegraaf, psühholoogia, filosoofia, bioloogia, keemia. fotograafia, inseneriasjandus, teadusotsingud. Laia silmaringiga Veevalaja on hea president. Veevalajal on ilmekalt avalduv taime- ja lillekasvataja, seleksionääri ja metsandustöötaja, aga samuti kasvataja anne. Veevalajale ei sobi töö teeninduse, sotsiaalkindlustuse ja õigusteaduse valdkonnas. Tal on parem vältida suure ainelise vastutusega ametiposte, samuti jäika subordinatsiooni. Aheldatud Veevalaja mõtleb üksnes vabanemisele.

KALAD (22.II - 20.III) - vajavad elukutseid, mis pakuvad eneseväljenduse, intuitsiooni ja loomevõimete avarust. Nad on head ekspertide ja konsultantidena, informaatikaspetsialistide, arstide (enamasti haruldastel erialadel), kunstiteadlaste, kriminalistide ja õppejõududena. Väljapaistvad on nad igat liiki uurimistöös, edu saadab neid ka laval ja muusikas. Kalad peavad elukutsevalikul juhinduma oma põhiomadustest - osavõtlikkusest ja humaansusest, neile ei sobi elukutsed, milles on vähe "hinge".

Kommentaare ei ole: