teisipäev, 29. jaanuar 2008

Päevitamine aeglustab vananemist


Päevitajad võivad oma vananemist kuni viie aasta võrra edasi lükata, selgus värskest uuringust.

Teadlased leidsid, et inimesed, kes väldivad päikesevõtmist või kellel on D-vitamiini puudus, võib ilmneda geenidefekt, mis on seotud vananemise ning vanadusega seotud haigustega, kirjutas The Telegraph.

90 protsenti inimesel vajaminevast D-vitamiinist tekib kokkupuutes päikesevalgusega.

D-vitamiini puudusest tulenev efekt on nii tugev, et mittepäevitajate bioloogiline vanus oli viis aastat kõrgem kui neil, kellel leidus suurtes kogustes D-vitamiini.


Londoni King’s kolledži teadlane Brent Richards, kes uuringut juhtis, ütles: „Esimest korda ilmnes, et inimesed, kelle kehas on suuremates kogustes D-vitamiini, võivad vananeda aeglasemalt, kui need, kellel on vitamiini vähem. Samas selgitab see, miks D-vitamiin kaitseb eaga kaasnevate haiguste eest.”


Professor Tim Spector märkis, et inimesed peaks veetma rohkem aega päikese käes ning sööma D-vitamiinirikkaid toite, näiteks kala, mune, piima ning hommikusöögihelbeid või võtma D-vitamiini toidulisandina.


Spectori sõnul seostub päevitamisega nahavähi hirm, kuid nahavähki haigestujate arv jääb siiski sada kui mitte tuhat korda alla nende inimeste arvule, kellel D-vitamiini puudus põhjustab raskeid, vahel ka surmaga lõppevaid haigusi.


Vähiekspert Henry Scowcrofti sõnul pole D-vitamiini sünteesiks tarvis päikese käes olla kindlasti nii kaua, et nahk muutuks punaseks või tekiks päikesepõletus.

Kommentaare ei ole: