esmaspäev, 17. detsember 2007

Kehatüübid ja toitumine


Ajalehed, ajakirjad ja internetisaidid kubisevad kõikvõimalikest dieetidest. Selgub, et sellest suurest virr-varrist sobivaima leidmine ei osutugi alati väga kergeks.

Näiteks tavaline klaasitäis piima sisaldab 120 kalorit, sõltumata sellest, kes selle ära joob. Kuid ühed saavad sellest energiat, teistel aga moodustub rasv. Kolmandatel tekivad neerudesse sadestuvast kaltsiumist neerukivid.

Miks? Sellepärast, et igaühel meist on oma, niinimetatud konstitutsionaalne kehatüüp. Selle aluseks on meie kehaehituse ja psüühika geneetilised iseärasused, samuti eelsoodumused teatud haigustesse haigestumiseks. Sellepärast ühed toiduained ravivad meid ja teised, nagu öeldakse, sandistavad.
Milline järeldus tuleks sellest teha? Selleks, et koostada enda jaoks sobiv dieet, tuleb teada, millisesse inimeste gruppi – kolmest peamisest – te kuulute.


Esimene tüüp

Füsioloogilised iseärasused
Kerge, habras kehaehitus: kitsad õlad ja (või) puusad, krooniline kõhetus või elegantne saledus. Käed ja jalad on kas liiga väikesed või liiga suured. Suured või väikesed hambad. Liiga väikese või suure silmavahega silmad. Ebaregulaarne söögiisu. Reeglina on nooruses alakaalulised, küpses eas ülekaalulised.

Iseloomuomadused
Suur ettekujutusvõime, ärrituvus, järsud meeleolumuutused. Uusi teadmisi omandavad kiiresti ja sama kiiresti ka unustavad. Väsivad ruttu ja kalduvad üle pingutama. Erksa unega, jutukad, sageli eluga rahulolematud.

Füüsiline seisund
Soodumus unetuseks, krooniliseks kõhukinnisuseks, kõhuspasmideks, ärevuseks ja depressiooniks, lihaskrampideks, menstruaalvaludeks, kõrgvererõhuks ja artriidiks.

Hädavajalikud toiduained
Köögiviljad: punapeet, porgand, kurgid, redis, naeris, sibul ja küüslauk – soovitavalt töödeldud kujul.
Puuviljad – kõik magusad ja kindlasti küpsed: aprikoosid, kirsid, datlid, viigimarjad, viinamarjad, apelsinid, ploomid, virsikud, arbuusid ja kõik teised marjad, peale jõhvikate.
Teraviljad: riis, nisu, kaer.
Kõik piimatooted.
Liha: kana- ja kalkuniliha.
Kõik mereannid, kuid väikestes kogustes.
Ürdid ja maitseained - magusad ja soojendavad: nelk, aniis, bassilik, liivatee, koriander, loorberileht, ingver, estragon, kaneel.

Esimese tüübi inimeste peamiseks tunnuseks on - heitlikkus. Nad ettearvamatud ja mitmekesised, nii oma välimuse, kui iseloomu poolest. Sellepärast peab toit pakkuma neile rahu ja rahuldust, tekitama isu ja kergendama seedimist, kõrvaldama väsimuse ja ärevuse.

Toit peab olema soe või kuum, kuid mitte raskesti seeditav, magusapoolse maitsega. Rammusad supid, hästi hautatud liha, palavad pudrud, vormiroad, puuviljapirukad. Toatemperatuuril külmad suupisted. Puhtal kujul ei soovitata suhkrut tarvitada, sest see kutsub esile energia juurdevoolu, mis teeb sellised inimesed veelgi rahutumaks. Samuti tuleks vältida teravaid, kootavaid ja kibedaid toiduaineid. Sellise maitsega toiduained vähendavad nende niigi viletsat söögiisu. Et korralikult välja puhata, on soovitav vastu ööd juua klassitäis sooja piima meega.


Teine tüüp

Füsioloogilised iseärasused
Tugev kehaehitus, keskmine kasv. Kaunis figuur, korrapärased näojooned, proportsionaalsed käed ja jalad. Väikesed, läbitungiva pilguga silmad. Juuksed on tavaliselt sirged ja läikivad, värvuselt valged, helepruunid või punased. Nahk on pehme, soe, hele või punakas, sageli tedretähtedega. Kehakaalu suurendavad ja vähendavad kergesti.

Iseloomuomadused
Ettevõtlikud, hasartsed, auahned, terase mõistusega. Satuvad kergesti raevu, on ärrituvad ja kannatamatud, nõudlikud ja pedantsed. Võivad olla järsud ja riiakad. Tavaolukorras suuremeelsed ja lõbusad, riskivad meeleldi ja ei tunne seejuures füüsilist pinget. Harilikult on oma eluga rahul.

Füüsiline seisund
Soodumus kõrvetiste, maohaavandite, nahaärrituste, nägemisprobleemide, hingamisraskuste ja stressijärgsete infarktide tekkeks ning juuste enneaegseks halliksminekuks. Neid võib vaevata pidev janutunne. Kalduvus liigsöömisele.

Hädavajalikud toiduained
Köögiviljad: kõik kapsaliigid, kurgid, lehesalat, hernes, aedoad, kartul, kabatšokid, magus pipar, seened.
Puuviljad – magusad, mahlased ja küpsed: õunad, pirnid, ananassid, apelsinid, mangod, arbuusid.
Teraviljad: oder, kaer, nisu, riis.
Liha: kalkuniliha, linnuliha, loomaliha.
Rasvained: või, oliiviõli, päevalilleõli.
Maitseained – magusad, kibedad, kootavad ning väikestes kogustes: till, münt, kardemon, must pipar, köömned, kaneel, sinep.

Teist tüüpi iseloomustab keevalisus, elavus, alatine pingulolek nii tavaolukordades, kui ka emotsionaalse ja füüsilise pinge ajal. Nad on niiöelda "tulipead" ja "kuumad kehad". Nende energia aluseks on – hea, sünnipäraselt tugev seedimine. Kui seda mitte rikkuda kõrvetavalt-tulise, rasvase, praetud, üleliia soolase, vürtsitatud või hapendatud toiduga, siis selliseks see ka jääb.

Peamine põhimõte nende toitumises – süüa toitu, mis taltsutab tormilist temperamenti ja hundiisu. Sobivad jahutatud või soojad toidud väikese rasva-, soola-, suhkru- ja teravamaitseliste vürtside sisaldusega. Samuti värsketest köögiviljadest külmad ja kerged salatid. Aastaringselt mahlased puuviljad. Tuleb vältida alkohoolseid jooke, kohvi, keefiri, hapukoort ja juustu – need joogid ja toiduained suurendavad organismi happelisust, mis on teise tüübi inimestele kategooriliselt keelatud. Erandiks on ainult naturaalne sidrunimahl, mis rahuldab nende happevajadust ja ei ärrita magu.


Kolmas tüüp

Füsioloogilised iseärasused
Tugev kehaehitus, laiad õlad ja puusad. Täidlane, ümar nägu. Looritatud pilguga suured silmad. Suur füüsiline jõud ja vastupidavus. Võtavad kaalus kiiresti juurde, kuid kaalu langetamine on vaevaline. Võivad olla ka kõhna kehaehitusega, jaheda, pringi, kahvatu ning sageli rasuse nahaga.

Iseloomuomadused
Mõõdukas energilisus, pehmus ja kannatlikkus. Oskus armastada ja andestada, ei ägestu. Uut infot omandavad raskustega, kuid see säilib kaua. Naudivad toitu, pikaajalist und ja on oma eluga rahul. Ebastabiilses seisundis on igavad, tüütud, kangekaelsed ja laisad.

Füüsiline seisund
Külma ja niiskuse suhtes sallimatud. Haigestuvad sageli külmetushaigustesse, bronhiitidesse, põsekoopapõletikku, astmasse, allergiasse, veresoonepõletikesse, veepeetusesse, diabeeti. Võimalik on hommikune krooniline väsimus, depressioon. Aeglane seedimine, ülekaalulisus.

Hädavajalikud toiduained
Köögiviljad: kõik, väljaarvatud tomatid, kurgid ja kabatšokid.
Puuviljad – värsked ja kuivatatud: õunad, aprikoosid, pirnid, granaatõunad, kuivatatud mustad ploomid, urjukk, rosinad.
Teraviljad: oder, tatar, mais, hirss, rukis.
Piimatooted: kõik, kuid väikestes kogustes.
Liha: loomaliha, küülikuliha, kanaliha, kalkuniliha.
Ürdid ja maitseained: kõik on kasulikud, kuid eriti sobiv on seedimist soodustav ingver.

Kolmanda tüübi inimesed on sünnipäraselt tugeva füüsilise tervisega, kuid selle säilitamist takistavad vapustav pikatoimelisus ja inertsus. Isegi teadmine oma kiindumusest magusa ja rasvase toidu vastu, ei jõua neile kohe pärale. Ja kindlasti on neil oma kehakaaluga probleeme. Süües liiga palju magusat ja rasvast, koguvad nad liigseid kaloreid. Liigne soola tarbimine tekitab organismis veepeetust ja põhjustab lihavust.

Selle tüübi jaoks on õige toit – selline, mis stimuleerib seedimist. Kesin, kerge, soe ning kibeda, terava või kootava maitsega. Selline toit suurendab söögiisu, soojendab magu ja samal ajal takistab liigsöömist. Kuum hommikueine võileiva asemel, tassitäis kohvi või teed näpuotsatäie ingveriga. Muuseas, hommikusöök pole niivõrd vajalik kõhutäiteks, vaid organismi äratamiseks. Niisiis, kui hommikul ei ole tugevat näljatunnet, võib hommikusöögi vahele jätta.

Lõunasöögiks tuleks eelistada veeta valmistatud toitusid – road olgu pigem küpsetatud, grillitud või ahjus praetud, kui aurutatud või vees keedetud. Õhtusöögiks – kergelt maisi- või päevalilleõliga maitsestatud värske köögiviljasalat. Kokkuvõttes on selliste inimeste jaoks kõige optimaalsem variant – idamaine köök, kus on vähe lihatoite ja palju eksootilise maitsega köögiviljaroogasid.

2 kommentaari:

Lif ütles ...

Aitäh, ma nüüd kasutan seda oma kursusehinde päästmiseks :)

Anonüümne ütles ...

Tähelepanu !!!

minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

Attention !!!

my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.