reede, 30. november 2007

Millistest ebatavalistest kingitustest unistavad Hollywoodi tähed

Ükskord ütles Jack Nicholson, et näitlejad on nagu lapsed, kes üle kõige maailmas armastavad kingitusi saada. Innukad reporterid selgitasidki siis välja, milliseid kingitusi eelistavad unelmatevabrikute töötajad.

Nii jumaldab John Travolta Vana-Hiina portselani. Kõik, kes teavad tema sellest nõrkusest, kingivad talle vaase ja kujukesi, millega näitleja kaunistab oma nelja isiklikku lennukit. Johni vana sõber, Dustin Hoffman, otsustas semu kulul veidi nalja teha. Sünnipäevaks kinkis ta Johnile 19. sajandil valmistatud uhke vaasi. Otsekohe asetas õnnelik sünnipäevalaps viinamarjakobaratega täidetud kingituse aukohale peolaua keskel. Külaliste seas viibinud orientalistikaprofessor kutsus Travolta kõrvale ja teatas, et vaas on tõepoolest suurepärane, kuid Hiina aristokraadid kasutasid seda ööpotina.

Sharon Stone ei suuda rahulikult mööduda ühestki seksika aluspesuga kauplevast kauplusest.. Noorusaastatel ja enne abiellumist kulutas näitlejanna igal nädalal intiimtualettidele 5 tuhat dollarit.

Demi Moore on peaaegu kogu oma teadliku elu kogunud nukke ja sõbrannade küsimusele, mida ta sünnipäevaks soovib, vastab harilikult: - Kallis, minu maitse on jäänud endiseks...Kõik tema villad ja eramud on pungil kõikvõimalikest Barbidest, Kenidest ja Tommydest.

Danny De Vito – on samuti kollektsionäär. Ainult, et tema kogub mänguronge. - Ma jändan nendega juba 30 aastat, - räägib ta, - ja mul on neid kogunud juba üle kümne tuhande, kuid ikkagi soovin ma, et keegi kingiks mulle veel ühe.

Oma kolleegidest ei jää maha ka Tom Hanks, kes kollektsioneerib möödunud sajandi alguse kirjutusmasinaid. Filmivõtete vahel tegeleb ta nende lahti- ja kokkupanemisega. Kõikjal tema majas vedelevad ladina, vene ja araabia šriftidega eelajalooliste «Underwood» ja «Continental» kirjutusmasinate varuosad.

Sandra Bullock – on ainuke Hollywoodi näitlejanna, kes on võimeline kahhelkive panema, põrandat lihvima ja veetorustikku parandama. - Mulle meeldib kõike oma kätega teha, - teatas ta, - sellepärast rõõmustan ma iga tööriista üle, mida mul veel ei ole. Ma joonistan halvasti, muusikainstrumentidel mängida ei oska, kirjutan kirjavigadega, kuid selle eest valdan suurepäraselt höövlit ja peitlit. Ja minu jaoks ei ole suuremat naudingut, kui ma saan minu majas taburetti imetlevatele külalistele öelda: «See on minu tehtud».

Kim Basinger jumaldab «Chanel'i» kosmeetikat. Ükskord peatus tema maja ees veoauto, mille koormaks olid gaseerimata mineraalvee pudelid. Ühele konteineritest oli kirjutatud: «Tihedat lõvilakka sulle». Teades, et näitlejanna peseb pead ainult mineraalveega, otsustasid kolleegid teda sellise üllatusega rõõmustada.

Brad Pitt'i soove suudavad rahuldada vaid väga jõukad inimesed. Ta kogub antikvaarseid esemeid: mööblit, pilte, nõusid. Küsimusele kingisoovi kohta vastab ta alati: - Kinkige mulle midagi vanaaegset.

Närtsimatu Barbara Streisand armastab samuti kalleid kingitusi, eelkõige kalliskivide ning autode kujul. Räägitakse aga, et ise on ta kingituste tegemisel kitsi. Nii kinkis ta oma südamesõbrannale 20 dollarit maksva märkmiku.

Seevastu on Elisabeth Taylor helde natuur. Ta ei poputa mitte ainult oma sõpru, vaid peab ka teenijaid meeles. Näiteks kinkis ta oma massöörile suurepärase 3000 dollarit maksva lauaserviisi.

Kõige vähenõudlikum on arvatavasti Mel Gibson. Kingituseks piisab talle sokipaarist. - Just, sokid, - kinnitab ta, - ja mis selles siis nii imelikku on? Muuseas, sokkidele kulub mul terve varandus, sest ma ei pane kunagi ühte sokipaari teist korda jalga. Mis aga puutub aluspesusse, siis selle kingituseks küsimine pole eriti viisakas.

Allikas:

neljapäev, 29. november 2007

Head ööd?

"Lusikas"

Esimesel kolmel-neljal abieluaastal on see kõige levinum magamisasend. Mida lähemal teineteisele, seda kindlam ja rahulikum tunne! Tavaliselt hoiab mees armastatut oma embuses.

Kui naine embab meest, räägib see sellest, et just tema on abielus juhtpositsioonil, kuna annab oma partnerile rohkem kui vastu saab või on siis asi selles, et mees vajab eriti õrna kohtlemist. Sellises asendis magavad inimesed on teineteisele nii füüsiliselt kui hingeliselt kõige lähedasemad. Paljud paarid peavad seda magamisasendit kindlaks kookoniks, mis pakub neile hubasust ja rahu.

Esimestel abieluaastatel magavad paljud paarid suurema osa ööst just selles asendis. Kui üks neist keerab ennast, teeb seda "Lusikaasendi" säilitamiseks ka teine.

Kui te ka seitsme-kümne aasta pärast jätkate magamist selles noorpaaride asendis, siis – õnnitleme! See tähendab seda, et teie abielu on ideaalne ja õrnad tunded teineteise vastu on säilinud.

"Vabalt seotud"

Kui armastuseleek lõõmab veel kirkalt ja suhted on säilitanud oma värskuse, "ohverdavad" armunud sageli suurema läheduse saavutamise nimel oma mugava magamisasendi.

Umbes viie aasta pärast hakkab meeletu kirg jahtuma ja abielusuhted astuvad uude faasi – käes on rahuliku ja stabiilse armastuse aeg. Nüüd "lubavad" partnerid endale rohkem vabadust, õigemini mugavamat magamisasendit. Emotsionaalne lähedus säilib tänu puudutusele käe, põlve või jalaga.

See on päris hea meetod tasakaalustamaks vajadust mugava magamisasendi ja emotsionaalse läheduse järele. Õrn, kuid mitte seksuaalne magamisasend.

"Jälitamine"

Kahjuks räägib selline magamisasend tekkinud lahkarvamustest.

Näiteks peale tülitsemist võib abikaasa teile selja keerata ja nihutada ennast voodi teise serva. Teie aga tahate teda kinni hoida ja "põgenikku" oma embusesse tagasi saada.

Muuseas, mõnikord võib sellel asendil olla ka teistsugune tähendus. Nihutades end oma partnerist eemale, inimene justkui provotseeriks teda "jälitama". See on teatud mõttes ettepanek: "Võib-olla võtad initsiatiivi enda kätte? Võib-olla tuled mulle lähemale?" Sellisel juhul tuleks "vihjest" aru saada ja oma kallimale vajalikku tähelepanu osutada.

"Katusekivi"

Üks partneritest, harilikult on see mees, lamab selili niinimetatud "kuninglikus" asendis, mis räägib selle inimese suurest egost ja omanikutundest.

Ja kuigi ka naine lamab selili, puhkab tema pea mehe õlal, mis viitab tema kuulekale ja pehmele iseloomule.

Sobitades oma magamisasendi mehe omaga, vaatab ta maailma justkui läbi tema silmade, tagades endale sellega lootuse- ja kindlustunde. Paljud paarid eelistavad just sellist magamisasendit, mis räägib nende tugevast vastastikusest kiindumusest, mis on abielu algaastatel tavaline.

"Jalgade embus"

Mõned abielupaarid peavad magamise ajal igasugust füüsilist kontakti häirivaks.

Sellepärast saavutatakse emotsionaalne kontakt justkui juhusliku varbapuudutuse või hooletult üle partneri jalgade heidetud jalaga...

Harilikult räägib selline asend perekonnas valitsevat tugevast kokkukuuluvustundest. Partnerite ristatud jalad tähendavad sõbralikke suhteid ja turvatunnet. Mesinädalatele omane embus.

"Näost näkku, tugevalt teineteist emmates..."

Seda magamisasendit kohtab eelmisest tunduvalt harvem. Pealegi on sellises asendis magamine üsna ebamugav. Sellised embused on iseloomulikud vastabiellunutele, kui partnerid on meeletult armunud. Armastus on nad täielikult vallanud ja neil on pidev vajadus kogu kehaga oma kallimat tajuda. Neid on raske isegi hetkeks lahutada, tahaks olla üks tervik...

Mõned kaua koos elanud abielupaarid pöörduvad selle magamisasendi juurde taas, kui nende tunded on uuesti lõkkele löönud. Tavaliselt on selliste paaride suhted väga kindlad. Nad on teineteisesse niivõrd kiindunud, et ei suuda isegi eraldi magada.

Võib juhtuda, et teie abikaasa armastab just seda poosi, kuid teie jaoks on see ebamugav. Sellisel juhul tasub minna kompromissile! Uinuge selles poosis ja kui teie abikaasa on jäänud magama, võtke mugavam magamisasend.

"Häll"

See on "Katusekivi" lähedasem, intiimsem versioon.

Te embate oma abikaasat, ega piirdu vaid tema õlale toetumisega. See asend lubab teil tunda ennast veelgi kindlamalt ja turvalisemalt.

Sageli kasutavad abielupaarid sellist magamisasendit kriiside või haiguse ajal, kui üks partneritest soovib teist magamise ajal hellitada ja kaitsta.

Kuid selline asend ei teki ainult probleemide korral. Kui teie suhted abikaasaga on tõepoolest väga kindlad ja õrnad, siis magamisasend "Häll" – on veel üks võimalus "saada üheks" peale rasket ja pingelist tööpäeva.

"Dzen stiil"

Kooselatud aastad lähendavad inimesi uskumatult! Neil ei ole enam üksteise ees saladusi (või peaaegu ei ole). Nad on teineteise jaoks avatud ja mõistetavad.

Seejuures võivad inimesed tunda vajadust privaatsusele, omada pisikesi saladusi ja salasoove. Ühesõnaga kõike seda, millest koosneb inimese individuaalsus. Ja see on täiesti normaalne!

Mõned abielupaarid ostavad endale laiema abieluvoodi, mõnele pakub kompromissi "Dzen stiil": parterid puutuvad teineteise vastu tuharatega – see on nii füüsiline kui emotsionaalne kontakt, mis ei ahelda. Nad on vabad, kuid vastastikku sõltuvad.


Allikas:

kolmapäev, 28. november 2007

Eluteed mõjutavad tegurid?















Arvude tähendused:

1 - KOSMOS

energia

2 - LOODUS

energia

3 - INIMENE

energia

4 - TERVIS

kaasa antud

5 - ARMASTUS

kaasa antud

6 - INTUITSIOON

kaasa antud

7 - TÄHED

mõjutavad

8 - SAATUS

mõjutavad

9 - HINGED, USK

mõjutavad



Arvutused:

Kirjutage välja enda sünnikuupäev, kuua ja aasta.

07.09.1975

Leidke ristsumma.

0+7.+0+9.+1+9+7+5=38

Ristsumma korrutage ristsumma summaga.

38*(3+8)=418

Saadud arv korrutage isiku sünniaastaga.

418*1975=825550

Joonistage graafik, kus saadud korrutise iga number vastab isiku kümnele eluaastale ja kandke numbrid sinna.
Graafikult on võimalik näha, millisel eluperioodil mõjutab isikut kõige rohkem mingi arv.

teisipäev, 27. november 2007

Kuidas arvutada eluenergiat?


Eluenergia

Eluenergia graafik näitab Teie energeetilist potensiaali läbi elu. Tema väärtus sõltub sünnikuupäevast, sünnikuust ja sünniaastast. Lisaks omab siin veel mõju ka elutee number.

Eluenergia graafiku jaoks numberite leidmine

1. Korrutage omavahel sünnikuupäev ja sünnikuu.

2. korrutage punktist üks saadud tulemus sünniaastaga.

3. Nüüd olete saanud mitmekohalise numbri, tavaliselt on ta kuuekohaline, kus igale numrile vastab 12 eluaastat inimese elust.


Näide:

1. Inimene on sündinud 07.09.1975.a.

2. 07*09=63

3. 63*1975=124425

4. Joonistame graafiku, kus igale saadud korrutise numbrile vastab inimese 12 eluaastat.

Graafikult näeme, millal on inimesel eluenergia maksimalne ja millal on ta minimaalne. Siinjuurestuleb meeles pidada, et graafiku peale võib eluenergia palle tulla maksimaalselt 9. Null võib tähendada inimese lahkumist siit maailmas, mingit väga kriitilist perioodi tema elus, kuid ka pallidena 10, st. inimene annab endast maksimaalse, ta kirjutab valmis raamatu, saab hakkama oma elutööga jne.

Üldiselt on nii, et inimestel kelledel jääb graafiku “saba” õhku rippuma, elavad kaua.

teisipäev, 20. november 2007

Personaalne aastanumber


Personaalne aastanumber näitab teie elu olulisemaid numeroloogilisi mõjutusi antud aastal.

Kuidas personaalset aastanumbrit välja arvutada:

Liitke kokku oma viimase sünnipäeva kuupäev, kuni saate ühe ja üheksa vahele jääva arvu. Näiteks kui teie viimane sünnipäev oli 6.01.2007, siis liitke kokku 6+0+1+2+0+0+7 ja saate 16. Siis 1+6=7. Liitke numbreid kokku seni, kuni saate ühekohalise arvu.

Tulemused:

1.

Eeloleval kuuel kuul püüab elu tuua sind välja kaitsekilbi alt, et saaksid avaneda uuteks suheteks, eriti kui oled end seni töö taha peitnud. Oled olnud viimasel ajal suhete suhtes veidi tõrges, aga käesolevat aastat mõjutava numbri 2 soe, kosutav energia peaks aitama sul teed sillutada.

Sind ootab ees särav ja dünaamiline aasta paljude muutustega ning sa võid julgelt asuda otsima uut suunda elus, et alustada uut üheksa-aastast tsüklit puhta lehe pealt. Avasta uusi võimalusi armastamiseks või kasuta ära energiapuhanguid, et oma ambitsioone järgida. Kui sinu senises suhtes puudub säde, võib sind vallata kiusatus lahku minna, aga oota august ära. See võib tuua huvitava pöörde.

Pööra tähelepanu sisemisele vaimsele seisundile ning tööta oma enesehinnangu kallal, selle asemel, et püüda oma välimust dramaatiliselt muuta. Uus keha ei pruugi olla see, mida sa vajad, vaid hoopis teiste lahked sõnad ja armastus.

Kui võtad vastu pakkumise stimuleerivaks sensuaalseks massaazhiks, viib see mõtted eemale tähtsamatelt asjadelt, eriti septembris. Novembriks oled muutunud juba niivõrd enesekindlaks, et suudad end hästi tunda, isegi siis, kui suhtega ei ole kõik korras. Detsembris tunned vajadust sõltumatuse järele. Naudi seda, aga ära kohustusi unarusse jäta. Ole avatum ja talita sisetunde järgi: see võib sütitada uue sädeme või tugevdada senist suhet.

Keskendu Millest tuleb jagu saada
uus suund madal enesehinnang
uued võimalused kangekaelsus
läbimurre mineviku külge klammerdumine
naudi elu täiel rinnal
---------------------------------------------------------
2.

Mõtled sügavalt oma emotsioonide üle järele ja arutad seda, kuidas su suhete emotsionaalne külg sujub. Puhastumisprotsess võib venida pikaks, aga sa tunned end paremini, kui see on möödas. Number kahega algav aasta kätkeb endas maagilisi ootusi, aga kasuta oma intuitsiooni arukalt - eriti kui plaanid abiellumist või lapse hankimist.

Juulis oled vastuvõtlik armastusele ja romantikale jättes samas praktilised asjad unarusse ning see rikub su tuju. Kui sa ei ole veel kaaslast leidnud, siis käesolev aasta pakub selleks ohtralt võimalusi - aga ära unista, vaid asu tegutsema. Septembris võib tekkida ootamatu vajadus olulisi otsuseid teha, väljenda end selgesõnaliselt, ära lase armastatud inimesel nuputada, mida sa tunned.

Hingelise haavumise jagamine lähendab teid partneriga või kui olete üksi, annab teile võimalusi sõlmida uus suhe. Harmoonilise koduse keskkonna loomine septembris aitab samuti kaasa õnneliku suhte loomisele.

Detsembris januned sa nalja ja spontaansuse järele, eriti kui su senine suhe on olnud igav ja üksluine. Kuigi uute seksuaalpartnerite leidmine erutab sind, januned sa varsti stabiilsuse ja püsiva suhte järele. Detsembris pead otsustama, mida sa tõeliselt tahad.

Keskendu Millest tuleb jagu saada
tasakaal tuimus
harmoonia tunnete kontrolli all hoidmine

liigne unistamine
---------------------------------------------------------
3.

Töötad eeloleval kuuel kuul oma enesekindluse tõstmise kallal. Oled optimistlikus meeleolus ning enesega rahul, mis teeb su seksuaalselt külgetõmbavaks. Kui lähed reisile, tahad elu täiel rinnal nautida ning sind ei huvita, kas partner tahab kaasa tulla või mitte.

Suhtlemine on oluline, eriti augustis. Kuula partnerit või uut armastust oma elus, kui nad püüavad sulle oma südant avada. Kui sa seda ei tee, on tulemuseks täiesti ebavajalikud draamad, mis kurnavad sind nii vaimselt kui füüsiliselt. Ära kritiseeri end selle pärast, mis sa ei ole, vaid õpi end armastama sellisena nagu sa oled.

Septembris kerkib päevakorda vabaduse küsimus. Sisetunne ütleb, et pead liikuma edasi ja jätma lootusetud olukorrad selja taha. Kangekaelsus võib tekitada uusi konflikte, aga kui sa tahad sõltumatust, siis selle sa ilmselt saadki.

Novembris peaksid olema paindlik, kuna enese kehtestatud piirangud ei lase sul elu täiel rinnal nautida. Huumorimeel on detsembris hädavajalik. See kuu tõotab tulla seksuaalselt aktiivne ja romantiline.

Keskendu Millest tuleb jagu saada
enese avardamine vaimne segadus
lõbu muretsemine
sotsiaalsete oskuste arendamine seesmised konfliktid
õppida olema
---------------------------------------------------------
4.

Plaanid eeloleval kuuel kuul kõike piinliku täpsusega - kus süüa, elada, reisida, suhelda, töötada. Sa teed seda sellise põhjalikkusega, et voted endalt võimaluse spontaansuseks ja elu nautimiseks.

Juulis lõikad suure töö vilju ning naudid materiaalset kindlustatust, mis tekitab sus turvatunde. Aga sa kipud tusatsema, kui pead kõige ja kõigi eest maksma. Räägi sellest partnerile, selle asemel, et mõistatuslikult pahur olla. Leppige kokku, et kumbki maksab ise enda eest, kui sul hakkab sellest kergem.

Emotsionaalne ebakindlus võib rikkuda suhte novembris, aga kui sa oled valmis partneriga olulisi asju arutama, kindlustad suhte püsimise ka tulevikus. Emotsionaalse läheduse loomine aitab sul näha elu uue nurga alt ning sillutab novembris teed sügavamale teineteisemõistmisele või armastusele. See võib peita endas tugevat seksuaalset kirge.

Kuluta raha enda peale. Osta uusi riideid, käi juuksuri juures ja maniküüris või kosmeetiku juures ja massaazhis - see tõstab su tuju. Detsembris oled väga koduses meeleolus, võiksid minna kokakursustele, õppida sisekujundust või feng shuid - eriti, kui saad kasutada neid oskusi oma elutingimuste parandamisel.

Keskendu Millest tuleb jagu saada
tugeva aluse kindlustamine tulevikuks isiklik vastutus
loovus vastuseis muutustele
materiaalsed asjad seesmine võitlus
---------------------------------------------------------
5.

Teine poolaasta on täis muutusi. Kui sul on partner, võivad teie suhetes tekkida kummalised pöörded, aga samas on need ka erutavad. Kui õpid muutustesse positiivselt suhtuma, siis suudad võtta elust maksimaalset.

Kui sa loodad leida armastust, aga ei ole selle suhtes midagi ette võtnud, paned varsti tähele positiivsetele muutustele viitavaid märke. Kui sa tahad vaid lõbusalt aega veeta, siis kiirgab sinust seksuaalset magnetismi. Potentsiaalsed partnerid tunnetavad seda ning edu on garanteeritud.

Aasta kestel avastad äkki, et tahad suhtest kõike - nalja, stabiilsust, kena kodu, head toitu, huvitavaid reise ja meelelahutust - aga sa mõistad ühtlasi, et pead selle nimel vaeva nägema. Septembris võib rahutu vaim viia su uute partnerite kaissu, aga sa mõistad varsti, et see on vaid tühi tuuletallamine.

Oktoobris tahad leida romantikat ja seksuaalset ekstaasi, lase südamel end juhtida.

Novembris paistab elu sundivat sind kaugemale, kui sa minna tahad, aga see võib tulla sellest, et sa seisad vastu võimalusele kogeda suhet uutmoodi. November pakub sulle ka võimaluse end mugavalt armastavas suhtes sisse seada. Kui sind tabavad emotsionaalsed üllatused, võiksid vaadata sügavamalt oma hinge - see on kasulik kogemus. Pane tähele hoiatavaid ebakõladele viitavaid märke, see aitab sul detsembris õnne leida. Pead tegema parandusi ja need on kasulikud kõigile.

Keskendu Millest tuleb jagu saada
reisimine viivitamine
liikumine skeptitsism
spontaansus usaldusväärsuse puudumine
seikluste otsimine
vabadus
---------------------------------------------------------
6.

Eelneva kuu jooksul painab sind suhte püsivuse probleem. Sa küsid eneselt pidevalt, kas suudad siduda end eluks ajaks ühe inimesega või kas sa leiad õige inimese, kellega end siduda. Sa ei leia vastust oma peast, vaid oma tegudest ja püüdlustest otsustatu ellu viimisel.

Tunned sügavat emotsionaalset vajadust olla armastatud ja vajatud. Kallistused, suudlused ja seksuaalne lähedus tekitavad sus tunde, et sind hinnatakse. Kui oled pikaajalises suhtes, pead leidma ühisnimetajad, et probleemidega edukamalt toime tulla. Armukadedus võib olla laastav jõud, eriti septembris, kui su tunded on kõige tugevamad. Andestamine on lahenduse võti. Vaagi oma ebakindluse aluseid, enne kui teed otsuse, mida võid hiljem kahetseda.

Oktoobris suudad mõelda ratsionaalselt teatud suhete kestvuse üle, aga elu tuletab sulle meelde, et ei ole alati sugugi ideaalne. Detsember võib osutuda viljakaks seesmise tugevuse kindlustamisel ja uue armastuse leidmisel või uuesti armumisel.

Keskendu Millest tuleb jagu saada
kohustuste täitmine emotsionaalne ebakindlus
pereasjad isiklike ihade külge klammerdumine
rühmakohustused
---------------------------------------------------------
7.

Aasta viimasel kuuel kuul lööb su armuelu õitsele ning sa võid nautida küpseid vilju. Oled teinud oma isiku arendamise kallal kõva tööd ning õppinud oma emotsioone usaldama. Tunned, et on aeg suunata pilk sissepoole, ning kui vajad aega järele mõtlemiseks, siis tee seda. Oma vaimse mina tundmaõppimine aitab sul teistega paremat kontakti leida ning suhteid paremini mõista.

Juulis on sul aega oma vajadusi analüüsida, see on ka suurepärane kuu uute plaanide tegemiseks. Kui sa paistad välja emotsionaalselt haavatuna, siis tuleneb see sellest, et keegi on su reetnud või maha jätnud.

Augustis aset leidvad uute suhete tekkimised ja vanade katkemised võivad tuleneda karma mõjudest. Sul avaneb võimalus vabastada varasemates suhetes tekkinud negatiivset energiat. Kui sul ei ole partnerit, siis augustis võib sul tekkida eriline suhe inimesega, kellel on tugev mõju su tulevikule.

Oktoober ja november on inspireerivad kuud, kuna vaimne teadlikkus toob sinus välja loomingulisuse ja laseb sul nautida armuelu. Detsembris peaksid hindama eelmistest suhetest ammutatud tarkust, selle asemel, et kaotatud armastuse üle sentimentaalselt nukrutseda.

Keskendu Millest tuleb jagu saada
ühtesulamine kaotus
tootlikkus faktide eest pagemine
õppida usaldama tundetus
vaimne areng
---------------------------------------------------------
8.

Tunned end aasta teisel poolel tõelise kivikuningana ning suudad kasutada võimu positiivselt. Oled valmis viskama riidekapist välja kogu rämpsu - ning ilmselt teed seda ka oma armuasjadega. Seesmine tugevus aitab sul armuasjad taas joonde saada, kuna oled valmis tegema vajalikke korrektsioone.

Juulis sunnivad asjaolud sind oma hinge vaatama, mis võib muuta su suhtumist suhetesse. On aeg seista omil jalgel, mitte loota, et asjaolud pöörduvad iseenesest sulle soodsas suunas. See on sinu jaoks prooviaeg, aga tulemused on seda väärt.

Septembris avaneb sul võimalus kinnitada abielutõotust või senist suhet, mis tõotab kirge. Kui surud oktoobris teisele oma tahet peale, void saada tõsise tagasilöögi, millest sul on keeruline üle saada. Peaksid mõistma, et sa ei ole alati sugugi kõige targem ja see, mida partner teha tahab, on tema asi ega kuulu sinu vastutusvaldkonda. Aita armastatud inimestel olla nad ise ning sa oled õnnelikum.

Detsember on teguderikas kuu, sul on siis rohkem aega lõõgastuda ja lõbutseda, tahad olla spontaanne, aga pea meeles, et hea elu saladus peitub tasakaalus. Kui sa otsid armastust ja romantikat, siis pakuvad juuli, november ja detsember sulle selleks võimaluse. Tunned end hästi ja optimistlikuna ning positiivne suhtumine põhjustab õnnelikke olukordi.

Keskendu Millest tuleb jagu saada
ümber hindamine omandiiha
minevikku vaatamine, et sellest üle saada jäikus
seesmisele tungile allumine taktitundetus
---------------------------------------------------------
9.

Õpid eeloleval kolmel kuul saama lahti enese kehtestatud piirangutest ning suudad end paremini väljendada. Sul võib tekkida tunne, et puuduv tükk sinust on taas omal kohal, mis on tõeliselt vabastav tunne. Kunagi väga tähtsana tundunud suhtlemisprobleemid kaovad kui kevadine lumi. Teine poolaasta on suurepärane aeg elus läbimurde tegemiseks ning sul avaneb võimalus nautida kirge, rõõmu ja õnne, mis mõjub kui mesinädalad - eriti tuntav on see juulis ja novembris.

Aasta lõpupoole ära lase end emotsionaalsesse tupikusse ajada, klammerdudes mineviku lahkhelide külge. Kui sa seda teed, on tagajärjeks sõnasõda, mis ei lase probleeme lahendada. See näitab, et sul tuleb veel enda kallal veel vaeva näha, enne kui suudad andestada, unustada ja elu nautida. Peaksid möödunud üheksa-aastase tsükli kogemused selja taha jätma, et saaksid alustada uut tsüklit värskelt leheküljelt.

Finantsiliselt oled sa valmis kulutama meelelahutusele pillajalikult raha ning sa tunned and kütkestavana. detsembris oled sa valmis teistele meelehead tegema ning oled üldse armastusväärses meeleolus. Parajasti käsil olev suhe jõuab uuele tasemele. Sõbrad ja sugulased toetavad su õnne ja seesmise rahu otsinguid.

Keskendu Millest tuleb jagu saada
areng isiklikud piirangud
vabanemine idealism
muudatustega kaasa minekliigne kriitilisus

reede, 16. november 2007

Jõuluks siledaks!


Kaalu langetamine Feng Shui abil

Feng Shui järgi on lopsakas keha - «haige» energia, mis on materialiseerunud üleliigsete kilode kujul. Loomaisu, mis teid kodus tabab, võib olla seotud vale ruumikujundusega. Eluruumi «häälestamine» tervise tugevdamise eesmärgil aitab kehakaalu normaliseerida.

Esimene samm.

Vabastage kapp... rasvast

Hiinlased räägivad sümbolite keeles. Feng Shuis ei ole samuti juhuslikke sõnu. Sõnaühendisse «liigne kaal» on kodeeritud liigsete kilogrammide peapõhjus – see on sõna «liigne». Ta ütleb põhjuse ja samas annab kätte ka probleemi lahendamise teed. Vanad hiinlased teadsid (ka meie oleme sellest lugenud, kuid unustanud), et meid ümbritsev ruum – see on meie keha pikendus. Kodu risustamine võrdub keha risustamisega.

Esimene ja peamine samm Feng Shui abil kaalu langetamisel on vabanemine esemetest, mida te pole aasta või poole jooksul kasutanud. Mida rohkem on kodus liigseid asju, seda ülekaalulisemad ja haigemad on teie pereliikmed.

Liigsete asjade hulka ei kuulu mitte ainult riided ja jalanõud, vaid ka vanad mänguasjad, lõpuni kasutamata kreemituubid, aegunud lõhnaõlipudelid, lasteriided, juhuslikud raamatud, vanad arstirohud, katkised lauanõud jne. Kas on väga raske saledamaks saamise nimel oma lemmikkleidist loobuda? Alustage pisiasjadest: visake iga päev oma isiklikest asjadest ära üks ese – ja võtke kaalus alla!

Teine samm.

Varjake sissepääs kööki

«Näljase» energia teed on järgitavad. Kuhu me vaatame – sinna voolabki meie energia, mida näeme – see sünnitabki meie soovid. Kõige suurema koguse energiat saab tuba, mis asub välisukse vastas. Kui selleks on köök, siis loomulikult hakkavadki sinna püüdlema teie soovid. Veidi kergem on neil, kelle köök asub koridorist paremal või vasakul. Kuid mööduda on sellest ikkagi raske. Sellepärast on vaja teha neli asja.

Köök on pereelu keskus ja sageli ka külaliste vastuvõtukohaks. Tuleks välja mõelda, kuidas suunata saabunute sammud külalistetuppa. Selleks võib olla tuba ja koridori ühendav dekoratiivne element (põrandavaip) või ere latern (linnukese- või kellukesekujuline) külalistetoa ukseavas.

Köögi uks ei tohiks olla klaasist, vaid läbipaistmatust materjalist või siis varjatud rippkardinatega (rahvakeeles vietnami kardinad: kapronist või puuvillasest nöörist lõigatud jupid, mis langevad kosena ülevalt alla).

Söögiisu tekitamise vältimiseks ei tohiks kööki sisenemisel pilk langeda leivataldrikule või külmkapile. Kui külmikut ei ole võimalik ringi paigutada, tuleks see varjata mõne kaunistusega. Toiduainetelt tähelepanu kõrvale juhtimiseks võib kasutada ka kavalust, jättes silmatorkavale kohale suhtlemist soodustvaid esemeid nagu ajakirjad, lillekimp või telefon. Samuti sobib selleks mõni köögi põhjapoolses osas asuv musta värvi iluasjake (must-Veestiihia värv), mis lülitab tähelepanu ihuliselt hingelisele.

Kui perenaine seisab pliidi ees seljaga ukse poole, siis tuleb pliidi juurde peegel riputada, et tal oleks võimalik kõiki kööki sisenejaid näha.

Kolmas samm.

Lepitage kraanikauss ja pliit

Köögi väikesesse ruumi on koondatud kõik energia liigid ja need on üksteisega konfliktis. Kõige «skandaalsemad» naabrid on – Vee- ja Tulestiihiad (Harilikult esindab Tuleenergiat pliit, röster, kohvimasin, Veeenergia esindajateks on külmkapp ja valamu). Nende elementide vaheline riid peegeldub figuuril, ja nimelt: tekivad seedehäired ja kõik katsed kaalu langetada nullitakse ära.

Kaasaegsetes korterites sageli esinevaks tüüpiliseks veaks on valamu ja pliidi kõrvuti asetsemine. Omamoodi on see praktiline: keetsid makarone – said kohe vee ära valada. Selle mugavuse nimel ühendavad kodukootud meistrimehed spetsiaalselt töötlemislaua, pliidi ja valamu tasapinnad. Kuid hiinlased on selle vastu! Probleemi lahendav meetod ei nõua õnneks köögi sisustuse ümber paigutamist: kaks vaenulikku stiihiat võib lepitada kolmanda abil – selleks on Puustiihia. Eraldage valamu ükskõik millise «puuenergiat» kandva elemendiga. Selleks võib olla puidust lõikelaud, mis sobitub laua ja valamu vahelisse prakku; taimse ornamendiga kaunistatud dekoratiivne kandik või elus lill (kui talle selleks sobiv koht leidub). Sõbralikku Puuenergiat kannab endas ka iga rohelist värvi ese.

Neljas samm.

Toitke... peeglit

Hiinas võib tervituse asemel kuulda: «Olete täna juba söönud?» - see räägib tõsisest suhtumisest söömisesse. Feng Shui järgijad toituvad vastavlt Feng Shui reeglitele ja ei lähe sellepärast paksuks. See tähendab seda, et nad...

• Ei söö seal, kus valmistatakse toitu (kui kööki pole võimalik sirmiga toidu tegemise ja söömise tsooniks eraldada, siis on parem süüa ükskõik millises toas, väljaarvatud magamistuba).

• Eelistavad kõigile teistele nõudele keraamilisi sööginõusid.

• Kasutavad söögilauda, mis on ümmargune, kaheksanurkne või ovaalne. Need on optimaalsed vormid toidu paremaks omastamiseks, harmoonia saavutamiseks kehas ja perekonnas. Laud ei tohiks olla läbipaistvast klaasist, sest see hajutab ja laseb läbi kogu hea energia.

• Söövad järgmises järjekorras: külmad suupisted (maitseroheline, kala, linnuliha, köögiviljad), kuumad road (nende hulka kuuluvad taignast valmistatud tooted ja riisinuudlisupp), magustoit (puuviljad, koogid, küpsised) ja alkohol kogu söömaaja jooksul. Ärge ehmuge! Hiinlased ei talu piiravaid dieete: nad söövad kõike, kuid väga väikestes kogustes.

• Söövad ainult värskeid toiduaineid ning kaunilt kujundatud roogasid.

• Suurendavad toiduportsjonite kogust ... peeglite abil! Peeglites peegelduv toit kahekordistub visuaalselt, inimene sööks justkui topeltportsjoni, kuid tegelikult väldib liigsöömist. Peale selle kahekordistab tänulik «toidetud» peegel kõiki maja rikkusi. Peeglid võivad asuda toas selliselt, et neis peegeldub kogu laud või siis pannakse väike peegel toitude kõrvale.

kolmapäev, 14. november 2007

Miks hakata taimetoitlaseks?


Taimetoitluse kasulikkus

Quan Yin Meetodi initsiatsiooni saamise eelduseks on enda sidumine eluaegse taimetoitluse või laktotaimetoitlusega. Sellise menüü puhul on lubatud nii taimset päritolu toidud kui ka piim ja piimatooted, kuid kust kõik loomsed saadused, kaasaarvatud munad on välja jäetud. Selleks on mitmeid põhjusi, milledest kõige olulisem pärineb Viiest Juhisest, mille kohaselt me ei tohi võtta tundva olendi elu ehk “Ära tapa.”

Elusolendite mitte tapmine ning mõnel muul moel neile kahju tekitamisest hoidumine on neile selgelt kasulik. Vähem selge on aga tõsiasi, et teistele kahju tekitamisest hoidumine on võrdselt kasulik meile endile. Miks? Karma seaduse pärast, “Kuidas külvad, nii ka lõikad.” Tappes ise või lastes kellegil teisel oma lihahimu rahuldamiseks tappa loote karma võla, mis tuleb aga lõpuks tagasi maksta.

Seega tegelikult on taimetoitlus kui kingitus, mille endale saame teha. Me tunneme ennast paremini ja meie elu kvaliteet paraneb, sest karmavõlgade koorem väheneb. Ja meile pakutakse võimalust siseneda uude peenesse ja taevalikku sisemaailma. See on seda väikest hinda, mida maksma peame väärt! Põhjusi, miks olla taimetoitlane on mitmeid. Need on seotud nii tervise ja toitumise, ökoloogia ja keskkonna, eetika ja loomade kannatuste kui ka maailmas valitseva näljahädaga.


Tervis ja toitumine

Inimese evolutsiooni käsitlevad uurimused on näidanud, et meie eellased olid loomult taimetoitlased. Inimkeha oma ülesehituselt ei ole loodud loomset toitu tarbima. Seda näitas ühes oma võrdleva anatoomia essees dr. G.S. Huntingen Columbia Ülikoolist. Ta juhtis tähelepanu sellele, et kiskjatel on lühike peen- ja jämesool. Nende jämesool on iseloomulikult sirge ja sile, samas kui taimetoidulistel loomadel on pikk nii peen- kui jämesool. Liha madala kiudaine ning kõrge valgusisalduse tõttu ei vaja kiskjad toidu seedimiseks palju aega, mispärast nende soolestik ongi taimetoiduliste loomade omast pikkuselt lühem.

Inimestel on sarnaselt taimetoidulistele loomadele nii pikk peen- kui jämesool. Meie soolestik on ligikaudu kaheksa ja pool meetrit pikk. Peensool on mitmeid kordi tagasi voltunud ja selle seinad on kurrulised, mitte siledad. Kuna meie soolestik on pikem kui kiskjalistel, siis püsib söödud liha selles kauem aega. Selle tulemusena võib liha roiskuda, põhjustades mürkide teket. Näidatud on nende mürkide seost käärsoolevähi tekkel, samuti on teada nende koormav mõju maksale, mille ülesandeks ongi organismi mürgistest jääkidest vabastada. Liigne koormus maksale võib põhjustada maksatsirroosi ja isegi maksavähki.

Lihas leidub palju urokinaasi nimelist valku ning uureat, mis koormavad neere ja võivad kahjustada nende tööd. Poolekiloses lihatükis on neliteist grammi urokinaasi. Kui panna elusrakud urokinaasi lahusesse, siis nende rakkude metaboolne funktsioon nõrgeneb. Veelgi enam, lihas ei ole tselluloosi ehk kiudainet, mille puudujääk võib põhjustada kõhukinnisust. On teada, et kõhukinnisus võib olla üheks võimalikuks pärasoolevähi ja hemorroidide tekke põhjuseks.

Lihas leiduv kolesterool ja küllastatud rasvhapped põhjustavad südameveresoonkonna haigusi, mis on peamiseks surmapõhjuseks Ameerika Ühendriikides ja nüüd ka Formoosas.

Teisel kohal on vähk. Katsed on näitanud, et liha küpseta-misel ja grillimisel tekib keemiline ühend (metüül-kolantreen), mis on tugev vähitekitaja. Hiirtel, kellele seda antakse areneb vähktõbi nagu näiteks luukasvaja, verevähk, soolevähk jne.

Uurimused on näidanud, et hiirepoegadel, keda toidab rinnavähiga hiir, areneb samuti rinnavähk. Kui inimese vähirakke süstiti loomadele, siis ka nendel arenes vähk. Kui liha, mida iga päev sööme pärineb selliseid haigusi põdevatelt loomadelt, siis tõenäosus, et saame need haigused endale on suur.

Enamus inimesi usub, et liha on kvaliteetne - puhas ja ohutu, et seda on eelnevalt kontrollinud. Tegelikult aga tapetakse iga päev müügiks liiga palju lehmi, sigu, kodulinde, et neid kõiki jõutaks kontrollida. Väga raske on kindlaks teha, kas tükk liha on vähiga nakatunud, rääkimata siis iga üksiku looma kontrollimisest. Kaasaja lihatööstuses lõigatakse loomal lihtsalt pea maha, kui sellel mõni probleem peaks olema, või kui viga peaks olema jalas, siis lõigatakse see ära. Vaid kõlbmatud kehaosad lõigatakse ära, ülejäänu müüakse maha.

Kuulus taimetoitlane dr. J.H. Kellogg´s on öelnud: “Süües taimetoitu me ei pea muretsema selle pärast, mis haigusesse meie toit suri. See teeb söögikorra nauditavaks!”

Tähtsuseta pole seegi asjaolu, et loomadele antakse kas toiduga või süstitakse antibiootikume ning teisi ravimeid, nagu steroide ja kasvuhormoone. Kindlaks on tehtud, et nende loomade liha söövate inimeste organism omastab need ravimid. On võimalus, et lihas olevad antibiootikumid nõrgendavad inimestele mõeldud antibiootikumide mõju.

Mõned inimesed arvavad, et taimetoit pole piisavalt toitev. Ameerika kirurgia ekspert dr. Miller praktiseeris nelikümmend aastat Formoosas. Ta rajas seal haigla, kus kõik toidud olid taimsed nii töötajatele kui patsientidele. Ta ütles: “Hiir on selline loom, kes võib ära elada nii taimsest kui loomsest toidust. Kui eraldada kaks hiirt, kellest ühele antakse taimset toitu ja teisele liha, siis näeme, et nende kasv ja areng on sarnane, kuid taimetoitu saav hiir elab kauem ja on haigustele vastupidavam. Pealegi, kui hiired peaksid haigestuma, siis taimetoitu saav hiir paraneb kiiremini”, lisades “kaasaegse teaduse poolt meile antav meditsiin on aja jooksul tublisti paranenud, kuid see võib ravida vaid haigusi, samas kui toit tagab meile tervise.” Ta rõhutas: “Taimedest pärinev toit on palju vahetumaks toiduallikaks kui liha. Inimesed söövad loomade liha, kes toitusid taimedest. Paljudel loomadel on lühike eluiga ja neil on peaaegu kõik haigused, mis on ka inimkonnal. Väga tõenäoline on, et inimkonna haigused pärinevad nakatunud loomade liha söömisest. Seega, miks inimesed ei võiks otse taimedest toituda?” Dr. Milleri arvates vajame hea tervise tagamiseks vaid teravilju, ube ja köögivilju.

Paljude arvates on loomne valk võrreldes taimse valguga väärtuslikum. Seda loetakse täisväärtuslikuks valguks, samas kui viimast mitteväärtuslikuks. Tegelikult aga mõned taimsed valgud on täisväärtuslikud ning toidu kombineerimisega võime tagada täisväärtusliku valgu valiku mitmeid mitteväärtuslike valke sisaldavaid saadusi kombineerides.

1988. aasta märtsis teatas Ameerika Toitlustuse Organisatsioon oma seisukoha, vastavalt millele on sobilikult kombineeritud taimetoit tervislik ning toitumuslikult mitmekesine.

Sageli arvatakse ekslikult, et segatoidulised inimesed on tugevamad kui taimetoitlased. Yale Ülikooli prof. Irving Fisher tegi katse, milles osales 15 lihasööjat ja 32 taimetoitlast. Ta näitas, et taimetoitlased on suurema vastupanuvõimega. Ta lasi inimestel hoida käsi ettesirutatuna nii kaua kui võimalik. Testi tulemus oli väga selge. 15st segatoidulisest osalejast vaid 2 suutsid hoida oma käsi ettesirutatuna viisteist või kolmkümmend minutit, samas kui 32 taimetoitlase seast 22 inimest hoidsid oma käsi ees viisteist või kolmkümmend minutit, 15 inimest rohkem kui kolmkümmend minutit, 9 rohkem kui tund aega, 4 rohkem kui kaks tundi ja üks taimetoitlane suutis oma käsi nii hoida rohkem kui kolm tundi.

Paljud pikamaajooksjad toituvad enne pingutustnõudvaid võistlusi taimetoidust. Taimetoidu teraapia ekspert dr. Barbara More läbis 165 km pikkuse raja kahekümne seitsme tunni ja kolmekümne minutiga. Viiekümne kuue aastane naine murdis kõik noorte meeste poolt püstitatud rekordid: “Ma tahan enda näol näidata, et inimestel, kes söövad täistaimset toitu on tugev keha, selge meel ja puhas elulaad.”

Kas taimetoitlane saab toiduga piisavalt valku? Vastavalt Maailma Tervise Organisatsiooni soovitusele peaks 4.5% päevastest kaloritest tulema valgust. Nisus on valgu kujul kaloreid 17%, brokkolis 45% ja riisis 8%. Lihavaba valgurikast menüüd koostada on väga lihtne. Seega taimetoitlus on selgelt parim valik, pakkudes veel lisakasusidki. See aitab ära hoida mitmeid haigusi, muuhulgas südamehaigusi ja erinevat tüüpi vähktõvesid, mida põhjustavad eelkõige kõrge rasvasisaldusega toidud.

Tõestatud on seos liha ning teiste suurtes kogustes küllastatud rasvu sisaldavate loomset päritolu toiduainete ületarbimise ja südamehaiguste, rinnavähi, käärsoolevähi ja ajurabanduse vahel. Teiste haiguste seas, mida sageli madala rasvasisaldusega taimetoiduga ära saab hoida ja vahel ka ravida - on neerukivid, eesnäärmevähk, suhkrutõbi, maohaavandid, sapikivid, ärritatud soole sündroom, liigesepõletik, igemepõletik, akne, pankreasevähk, soolevähk, hüpoglütseemia, kõhukinnisus, divertikuloos, kõrgvererõhutõbi, osteoporoos, munasarjavähk, hemorroidid, ülekaalulisus ja astma. Peale suitsetamise pole meie tervisele suuremat ohtu kui lihasöömine.

Ökoloogia ja keskkond

Loomade kasvatamisel liha saamiseks on omad tagajärjed. See toob kaasa vihmametsade hävimise, globaalse temperatuuri tõusu, vee saastatuse, vee puuduse, kõrbestumise, energiavarude väärkasutamise ja maailma näljahäda. Põllumaa, vee, energia ja inimeste jõupingutuse kasutamine lihatootmiseks pole just tõhus moodus Maa loodusvarude kasutamiseks.

Alates 1960dast aastast on Kesk-Ameerika vihmametsadest mahapõletatud ja mahasaagitud 25% selleks, et luua karjamaasid veisefarmidele. Hinnangute järgi iga neljas unts (25,6 grammi) hamburgerit, mis on tehtud kunagise vihmametsa maaalal üleskasvanud veiselihast, hävitab 55 ruutmeetrit troopilist vihmametsa. Lisaks, veiste kasvatamine mõjutab otseselt kolme olulise globaalset soojenemist põhjustava gaasi tootmist; see on ühtlasi ka peamiseks vee reostumise põhjuseks, sest kilo liha tootmiseks kulub ligikaudu 18 tonni vett.

Palju enam inimesi saaks söönuks kui loodusvarusid, mida muidu kasutatakse veiste ülalpidamiseks, kasutataks vilja tootmiseks inimeste toitmise eesmärgil. Aaker maad, millel kasvatakse kaera annab 8 korda rohkem valku ja 25 korda rohkem kaloreid, kui seda toidetakse loomade asemel inimestele. Aaker maad, mida kasutatakse brokkoli kasvatamiseks annab 10 korda rohkem valku, kaloreid ja niatsiini, võrreldes maaga, kus kasvatatakse veiseid. Selliseid statistikaid on veel palju. Maakera loodusvarad oleksid palju efektiivsemalt jaotatud kui põllumaa, mida kasutatakse lihatootmiseks, muudetaks viljapõldudeks, et toita inimesi.

Taimetoidu söömine annab sulle võimaluse olla säästlikum meie planeeti vastu. Võttes vaid seda, mida vajad ja ühtlasi vähendades üleliigset tarbimist tunned ennast ka paremini, sest sa tead, et ükski elusolend ei pea surema iga kord kui sa sööd.

Maailma näljahäda

Ligikaudu biljon inimest kannatab meie planeedil nälja ja alatoitluse käes. Igal aastal sureb nälga üle 40 miljoni inimese ja enamuse nendest moodustavad lapsed. Sellest hoolimata kasutatakse enam kui kolmandikku maailma viljasaagist loomade toitmiseks. Ameerika Ühendriikides söödetakse lihaloomadele koguni 70% kasvatatud viljast. Kui me toidaksime lihaloomade asemel inimesi, siis ei jääks keegi nälga.

Loomade kannatused

Kas te teate, et Ühendriikides tapetakse iga päev rohkem kui 100 000 lehma?

Enamus läänemaade loomi kasvatatakse suurfarmides. Sealsed tingimused on loodud selleks, et minimaalsete kuludega saada tapmiseks maksimaalset arvu loomi. Loomad on kokkupressitud, moonutatud ning neid koheldakse kui masinaid sööda lihaks konverteerimisel. See on tegelikkus, mida enamus meist mitte kunagi oma silmadega ei näe. Öeldud on, et “ühest külaskäigust tapamajja piisab, et teha sust taimetoitlane kogu eluks!”

Lev Tolstoi on öelnud: “Nii kaua kui on tapamaju, nii kaua on ka lahinguvälju. Taimetoitlus on inimlikkuse happetest.” Vaatamata sellele, et enamus meist ei poolda aktiivselt tapmist, on ühiskonna toel väljakujunendud harjumus - süüa regulaarselt liha, ilma tegeliku teadlikku-seta, mida nende loomadega, keda sööme, tehakse.

Pühakud ja teised tuntud taimetoitlased

Alates inimkonna ülestähendatud ajaloost on näha, et inimeste igapäevaseks toiduks on olnud taimne toit. Muistsetes Kreeka ja Heebrea müütides räägitakse inimestest, kes sõid puuvilju. Iidsed Egiptuse preestrid ei söönud kunagi liha. Paljud suured Kreeka filosoofid nagu Platon, Diogenes ja Sokrates pooldasid kõik taimetoitlust.

Indias rõhutas Šākjamuni Buddha Ahimsa - vägivallatuse printsiibi tähtsust, vastavalt millele hoidutakse elusolenditele haiget tegemast. Ta manitses oma jüngreid, et need ei sööks liha, sest vastasel juhul elusolendid kardaksid neid. Buddha tegi järgnevaid tähelepanekuid: “Lihasöömine on vaid omandatud harjumus. Me ei ole sündinud ihaga selle järele. Lihasööjad inimesed lõikavad ära oma sisemise Suure Halastuse seemne. Lihasööjad inimesed tapavad ja söövad teineteist... selles elus ma söön sind ja järgmises elus sa sööd mind… ja see kestab alati nii. Kuidas nad küll pääseksid välja Kolmest Maailmast (Illusioonide maailmast)?”

Paljud varajased taoistid, kristlased ja juudid olid taime-toitlased. Piiblis on kirjas, mida Jumal ütles: “Ma olen loonud teile söögiks kõiksuguseid teravilju ja kõik-suguseid puuvilju; kuid metsloomadele ja kõigile lindudele toiduks olen ma loonud rohu ja lopsakad taimed” (Moosese 1:29). Veel Piiblis olevad näiteid, mis keelavad liha söömist: “Te ei tohi süüa liha, millel on veri, sest veres on elu” (Moosese 9:4). Jumal ütles: “Kes käskis teil tappa härja ja kitse, et tuua mulle ohvrit? Peske endilt maha see süütu veri, et ma kuuleksin teie palveid, või muidu ma pööran enda pea ära, sest teie käed on verised. Kahetsege, et ma võiksin teile andestada” (Jesaja 1:11-16). Apostel Paulus, üks Jeesuse jüngritest ütles oma kirjas roomlastele: “Õige on hoiduda liha söömisest ja veini joomisest” (Pauluse kiri roomlastele 14:21).

Viimasel ajal on ajaloolased avastanud mitmeid iidseid raamatuid, mis on toonud uut valgust Jeesuse elu ning tema õpetuste kohta. Jeesus ütles: “Inimestest, kes söövad loomaliha saavad nende endi hauad. Ma ütlen teile ausalt, mees kes tapab, saab ise tapetud. Mees, kes tapab elavat ja sööb ta liha, sööb surnud mehe liha.”

Ka India religioonides hoidutakse liha söömisest. Öeldud on, et inimesed ei saa liha ilma tapmiseta. Inimene, kes teeb liiga tundvale olenditele ei saa kunagi Jumalalt õnnistust - Sestap hoidu liha söömast! (Hindu juhis)


Islami pühakiri Koraan keelab surnud loomade liha ja vere söömise.

Suur Hiina Zen´i meister Han Shan Tzu on kirjutanud äärmiselt lihasöömisvastase luuletuse: Tõtta turule ostma liha ja kala ja sööda seda oma naisele ja lastele. Kuid miks peaks võetama nende elud selleks, et alal hoida sinu oma? See on mõistmatu. See ei anna sulle poole-hoidu Taevas, vaid teeb sust sette Põrgus!

Paljud tuntud kirjanikud, näitlejad, teadlased, filosoofid ja silmapaistvad inimesed olid taimetoitlased. Järgnevalt ülesloetletud inimesed on taimetoitluse innukalt omaks võtnud: Šākjamuni Buddha, Jeesus Kristus, Vergilius, Horaatio, Platon, Ovid, Petrarch, Pütaagoros, Sokrates, William Shakespeare, Voltaire, Isaac Newton, Leonardo Da Vinci, Charles Darwin, Benjamin Franklin, Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau, Emile Zola, Bertrand Russell, Richard Wagner, Percy Bysshe Shelley, HG Wells, Wells, Albert Einstein, Rabindranath Tagore, Lev Tolstoi, George Bernard Shaw, Mahatma Gandhi, Albert Schweitzer; ja viimasel ajal ka Paul Newman, Madonna, printsess Diana, Lindsay Wagner, Paul McCartney ja Candice Bergen - need on vaid mõned nimed paljudest.

Albert Einstein ütles: “Ma arvan, et taimetoitlusega kaasnevad muutused ja selle puhastav mõju inimesele on väga kasulik ka kogu inimkonnale. Seepärast on taimetoitluse poolt valimine inimestele nii paljulubav kui ka rahumeelne.” Selline on olnud paljude tähtsate tegelaste ja mõttetarkade üleüldine nõuanne läbi aegade!

Meister vastab küsimustele


K: Loomaliha söömine võrdub elusorganismi tapmisega, kuid kas taimede söömine pole samuti tapmine?


M: Taimede söömine on samuti elusa tapmine ja sellega kaasneb karmatõke, kuid selle mõju on minimaalne. Kui praktiseerida Quan Yin Meetodit kaks ja pool tundi päevas, siis võib sellest karma takistusest vabaneda. Kuna selleks, et elada peame nagunii sööma, siis valime toidu, mis on madalaima teadvusega ja mis kannatab vähem. Taimed koosnevad 90% veest, seega nende teadvusetase on väga madal, et üldse kannatusi tunda. Veelgi enam, süües köögivilju me aitame kaasa aseksuaalsele paljunemisele, lõigates maha oksi ja lehti. Lõpptulemus võib olla taimele isegi kasulik. Seepärast ütlevadki aednikud, et taimede kärpimine aitab neil kasvada suureks ja kauniks.

Veelgi ilmsem on see puuviljade puhul. Küpsev puuvili meelitab meid ligi seda sööma isuäratava lõhna, kauni värvi ja suurepärase maitsega. Sel moel saavutavad viljapuud oma eesmärgi - nende seemneid levitatakse üle suure maaala. Kui me aga ei korja ega söö küpseid puuvilju, siis need riknevad, kukuvad maha ning mädanevad ära. Nende seemneid kõrvetab päike ja need kuivavad ära. Seega, juur- ja puuviljade söömine on igati loomulik ja neid süües me ei kahjusta taimi kohe kuidagi.

*********

K: Enamus inimesi arvavad, et taimetoitlased on lühemad ja kõhnemad, samas kui lihasööjad on pikemad ja suuremad. Kas see vastab tõele?

M: Taimetoitlased pole ilmtingimata peenemad ja lühemad. Süües tasakaalustatud toitu võivad nad samuti pikaks ja tugevaks kasvada. Teate ju, et kõik suured loomad nagu elevandid, veised, kaelkirjakud, jõehobud, hobused jne. toituvad vaid taimedest. Nad on kiskjatest tugevamad, väga õrnad ja inimkonnale väga kasulikud. Aga lihasööjad loomad on äärmiselt vägivaldsed ja ka kasutud. Kui inimesed söövad liiga palju liha, siis nad muutuvad vastuvõtlikuks loomade instinktidele ja omadustele. Liha söövad inimesed pole tingimata pikad ja tugevad, ning ka nende keskmine eluiga on lühike. Kas eskimod, kes on peaaegu täielikult lihasööjad, on väga pikad ja tugevad? Kas nendel on pikk eluiga? Ma arvan, et sellest saate ise väga hästi aru.

*********

K: Kas taimetoitlased võivad süüa mune?

M: Ei. Mune süües me samuti tapame tundvaid olendeid. Mõned ütlevad, et poodides saadaval olevad munad on viljastamata, mis tähendab, et nende söömine pole tapmine. See on vaid näiliselt õige. Muna jääb viljatuks vaid seepärast, et vajalikud tingimused selle viljastamiseks on ära lõigatud, seega muna ei saa täita oma eesmärki areneda kanaks. Kuigi pole toimunud vajalikku arengut, siis see ikkagi sisaldab endas algset elu alget. Me teame, et munades on algne elu alge; miks muidu on munarakud ainukesed rakud, mida on võimalik viljastada? Mõned juhivad tähelepanu sellele, et munas on vajalikke toitaineid, inimorganismile olulisi valke ja fosforit. Kuid valku on võimalik saada ka ubadest ja fosforit võib saada paljudest köögiviljadest nagu kartulist.

Me teame, et iidsetest aegadest kuni tänapäevani on elanud munkasid, kes ei söönud ei liha ega mune ja ikkagi elasid kaua. Näiteks Ying Guang Meister sõi igaks söögikorraks vaid kausitäie puuvilju, natuke riisi ja elas ikkagi kaheksakümne aastaseks. Pealegi, munakollases on palju kolesterooli, mis on peamiseks südameveresoonkonna haiguste põhjuseks nii Formoosas kui Ameerika Ühendriikides. Pole siis ka ime, et enamus sealseid patsiente söövad ka mune.

*********

K: Inimene kasvatab koduloomi ja kodulinde nagu sigu, veiseid, kanu, hanesid jne. Miks me ei tohi neid süüa?

M: Vanemad kasvatavad oma lapsi, kas vanematel on õigus neid süüa? Igal elusorganismil on õigus elule ja mitte keegi ei tohiks neilt seda õigust võtta. Kui vaatame Hong Kongis kehtivaid seadusi, siis vastavalt nendele pole isegi enda tapmine seadusega lubatud. Seega, kui palju seadusevastasem oleks teiste elusolendite tapmine?

*********

K: Loomad sünnivad selleks, et inimesed neid sööksid. Kui me neid ei söö, siis nad võtavad enda alla kogu maakera. Kas pole nii?

M: See on absurdne. Enne kui tapate looma, kas küsite ta käest, kas ta tahab saada tapetud ja teie poolt söödud? Kõik elusorganismid tahavad elada ja kardavad surma. Me ei tahaks olla söödaks tiigrile, miks siis loomad peaksid tahtma olla söödaks meile, inimestele? Inimesed on eksisteerinud maapeal vaid mõned kümned tuhanded aastad, kuid paljud loomaliigid olid olemas juba enne inimeste saabumist. Kas Maa oli siis üleasustatud? Elusorganismid säilitavad loodusliku ökoloogilise tasakaalu. Toidunappus ja ruumipuudus tooks kaasa drastilise populatsiooni languse ja see hoiaks populatsiooni suuruse sobival tasemel.

*********

K: Miks ma peaksin olema taimetoitlane?

M: Mina olen taimetoitlane, sest minus olev Jumal tahab seda. Mõistad? Lihasöömine on vastuolus üldprintsiibiga mitte tappa. Me ei taha ju, et meid tapetaks või röövitaks. Tehes seda teistele toimime vastu iseendile ja see paneb meid kannatama. Kõik, mida teed vastu teise elusolendi tahet, paneb sind kannatama. Sa ei suudaks ju iseennast hammustada ega pussitada. Sarnaselt, sa ei tohiks tappa, sest see on vastuolus elu põhimõttega. Me ei tee seda, sest see põhjustaks meile kannatusi. See ei tähenda aga, et me ennast seepärast kuidagigi piiraksime, vastupidi - me avardame ennast kõikvõimalikule elule. Nii pole meie elu piiratud vaid selle kehaga, vaid ulatub üle loomade ja kõigi elusolendite. See teeb meid suursugusemaks, õilsamaks, õnnelikumaks ja ka piiritumaks.

*********

K: Kas te räägiksite taimetoitlusest ja sellest, kuidas see toetaks maailma rahu?

M: Jah. Enamuse meie maailmas toimuvate sõdade põhjused on eelkõige majanduslikud. Olgem ausad. Mõne riigi majanduslik kitsikus kasvab tungivaks kui seal valitseb nälg, toidupuudus või ebavõrdne toidujaotamise süsteem. Kui teil oleks aega ja te loeksite ajakirjandusest taimetoitlust käsitlevaid teaduslikke fakte, siis teaksite seda väga hästi. Veiste ja muude loomade lihaks kasvatamine on põhjustanud meie majandusele pankrotti igas mõttes. See on põhjustanud nälga kogu maailmas, vähemalt Kolmanda Maailma maades.

See ei ole mina, kes seda ütleb, vaid Ameerika kodanik, kes tegi sellist laadi uurimuse ja avaldas selle raamatuna. Võite minna ükskõik millisesse raamatupoodi ja lugeda taimetoitlust käsitlevaid raamatuid. Võite lugeda John Robbinsi raamatut “Toit uuele Ameerikale.” Ta on väga kuulus jäätise-miljonär, kes loobus kõigest selle nimel, et hakata taimetoitlaseks ning kirjutada taimetoitlust käsitlev raamat. Ta ei lasknud ennast segada sellest, et see oli vastu ta perekonna ja äri traditsioonidele. Ta kaotas palju raha, mõjuvõimu ja äri, kuid ta tegi seda Tõe nimel. See on väga hea raamat. On veel palju teisi raamatuid ning ajakirju, kust saate küllaldaselt infot ja fakte taimetoitluse kohta, ning samuti selle kohta, kuidas see võib toetada rahu maailmas.

Selleks, et ära toita kariloomi oleme pankrotti ajanud oma toiduvarud. Kas te teate kui palju valku, ravimeid, vett, inimtööjõudu, autosid, teede ehitusi ja kui palju sadasid tuhandeid aakreid maad on kulutatud selleks, et veis oleks üheks eineks piisavalt hea? Mõistate? Kui seda kõike võrdselt jagada arengumaadele, siis suudaksi-me lahendada näljaprobleemi. Seega olukorras, kus ühe riigi toiduvarud on otsakorral, see tõenäoliselt tungib teise riigi aladele, et päästa omi inimesi. Pikemas perspektiivis on aga nii loodud halb ajend ja kättemaks. Mõistate?

Kuidas külvad, nii ka lõikad. Kui tapame kedagi söögiks, siis hiljem tapetakse meid samal eesmärgil, mõnel muul moel järgmine kord, järgmises põlvkonnas. Sellest on nii kahju. Me oleme nii arukad, nii haritud ja sellele vaatamata enamus meist ikkagi ei mõista, miks naabermaad kannatavad. See on meie maitse, meie isu, meie kõhu pärast.

Ühe inimese toitmiseks tapame nii palju loomi ja hoiame näljas nii palju kaasinimesi, rääkimata siis veel loomadest. Mõistate? Sel moel see süü, teadlikult või alateadlikult, kaalub alla meie teadvuse. See paneb meid kannatama vähi, tuberkuloosi ja teiste ravimatute haiguste käes nagu ka AIDS. Küsige endilt, miks teie maa, Ameerika kannatab kõige rohkem? Kõrgeim vähi esinemise sagedus maailma on siin, sest ameeriklased söövad palju loomaliha. Siin süüakse rohkem liha kui kusagil mujal. Küsige endilt, miks ei ole Hiinas ja kommunismimaades vähi esinemise tase nii kõrge? Nendel pole nii palju liha. Mõistate? Seda ütleb teaduslik uurimus, mitte mina. Ärge süüdistage mind.

*********

K: Millised on mõned vaimsed kasud, mida saame olles taimetoitlased?

M: Mul on heameel, et küsisite seda sel moel, sest see näitab, et keskendute ja hoolite vaimsetest kasudest. Taimetoitlusega seonduvast läheb enamusele inimestele korda tervis, toitumine ja kehakuju. Taimetoidu vaimseteks külgedeks on selle puhtus ja vägivallatus.

Sa ei tohi tappa. Kui Jumal seda meile ütles, siis Ta ei pidanud silmas mitte ainult inimesi vaid kõiki elusolendeid. Kas Ta ei öelnud, et Ta lõi kõik loomad meile sõpradeks, abilisteks? Kas Ta ei öelnud, et me peame loomade eest hoolitsema ning nende üle valitsema? Kui oleksite valitseja, kas siis tapaksite ja sööksite oma alluvaid? Sel juhul saaks teist kuningas ilma alluvateta. Nüüd siis mõistate, miks Jumal nii ütles. Me peame seda järgima. Selles kahtlemiseks pole vähimatki põhjust. Ta ütles seda väga selgelt, kuid kes muu mõistaks Jumalat peale Jumala enda?

Seega selleks, et Jumalat mõista peate saama Jumalaks. Kutsun teid saama taas Jumala-sarnaseks, saama iseendaks, mitte kellekski muuks. Jumalale mediteerimine ei tähenda seda, et kummardate Jumalat, see tähendab, et teist saab Jumal. Te saate teadlikuks, et teie ja Jumal olete üks. “Mina ja Isa oleme üks,” kas Jeesus ei öelnud nii? Kui ta ütles, et Tema ja Ta isa on üks, siis meie ja Ta isa võime samuti üks olla, sest ka meie oleme Jumala lapsed. Jeesus ütles ka, et mida Tema suudab teha, seda võime meie teha isegi paremini. Seega, me võime olla isegi paremad kui Jumal, kes teab!

Milleks kummardada Jumalat, kui me ei tea Jumalast mitte kui midagi? Milleks uskuda pimesi? Kõigepealt peame teadma, keda me kummardame, sarnaselt nagu enne abiellumist tahame teada, kes see tüdruk on, kellega kavatseme abielluda. Tänapäeval on tavaks, et enne abiellumist käijakse kohtamas. Seega, miks peaksime kummardama Jumalat pimedas usus? Meil on õigus nõuda Jumalal ennast meile ilmutada ja lasta meil Teda tunda. Meil on õigus valida, millist Jumalat tahaksime järgida.

Seega nüüd mõistate, et Piiblis oli väga selgelt ära seletatud, miks peaksime olema taimetoitlased. Me peaksime olema taimetoitlased kõigi tervislike, kõigi majanduslike ja kõigi kaastundlike põhjuste pärast. Me peaksime olema taimetoitlased ka selleks, et päästa maailma.

Ühes teadusuurimuses öeldi, et kui lääneinimesed, Ameerikas, oleksid taimetoitlased vaid korra nädalas, siis saaksime igal aastal päästa kuusteist miljonit nälgivat inimest. Seega, ole kangelane, ole taimetoitlane. Kõigi nende põhjuste pärast, isegi kui te ei järgi mind või ei harjuta sama meetodit, palun olge taimetoitlased iseendi hüvanguks, kogu maailma hüvanguks.

*********

K: Kui igaüks toituks taimedest, kas see tooks kaasa toidupuuduse?

M: Ei. Tüki maa kasutamine vilja kasvatamiseks annab neliteist korda rohkem toitu kui sama maa kasutamine loomade sööda kasvatamiseks. Igal aakril kasvavad taimed annavad 800 000 kalorit energiat. Siiski, kui neid taimi kasutada selleks, et sööta loomi, siis loomalihana saame vaid 200 000 kalorit energiat. See tähendab, et töötlemise käigus on kaduma läinud 600 000 kalorit. Seega taimetoitlus on ilmselgelt palju efektiivsem ja ka majanduslikult kasulikum kui lihasöömine.

*********

K: Kas taimetoitlasele on sobilik kala süüa?

M: Loomulikult võite kala süüa kui see teile maitseb. Kuid kui tahate süüa taimetoitu, siis kala pole taim.

*********

K: Mõned inimesed ütlevad, et tähtis on olla heasüdamlik, kuid ei pea ilmtingimata olema taimetoitlane. Kas sel ütlemisel on mõtet?

M: Kui keegi tõesti on heasüdamlik, siis miks ta ikka veel sööb teise elusolendi liha? Nähes neid nii palju kannatamas, kuidas ta suudab nende liha süüa! Liha-söömine on halastamatu, kuidas küll heasüdamlik inimene saab nii teha?

Meister Lien Ch ütles kunagi: “Tapa ta keha ja söö ta liha. Selles maailmas pole kedagi jõhkramat, pahatahtlikumat, julmemat ja õelamat kui seda on inimene.” Kuidas üldse selline inimene saab väita end olevat heasüdamlik?

Ka Mencius on öelnud: “Kui näed teda elusana, siis sa ei suuda näha teda surnuna ja kui kuuled teda ägamas, siis sa ei suuda süüa ta liha; seega õige härrasmees hoidku köögist eemale.”

Inimesed on loomadest intelligentsemad. Me saame kasutada relvi, mis teevad loomad meie ees kaitsetuks, mistõttu nad surevad vihaga. Meest, kes laseb väikesi ja nõrku olevusi, pole õige kutsuda härrasmeheks. Hukkamise hetkel on loomad hirmust, vihast rabatud. See reaktsioon kutsub nende kehas esile mürkide tootmise, mis jääb lihasse ning on ohtlik neile, kes seda söövad. Kuna loomade vibratsiooni sagedus on inimeste omast madalam, siis nad mõjutavad meie vibratsioone, kahjustades nii meie tarkuse väljakujunemist.

*********

K: Kas tohib olla niinimetatud “mugav taimetoitlane?” (“Mugavad taimetoitlased” ei hoidu rangelt lihast. Nad söövad ka köögivilju, mis on eelnevalt liha sisaldavast segasalatist väljavõetud.)

M: Ei. Näiteks kui midagi söödavat panna mürgilahusesse ja see sealt siis välja võtta, mis te arvate, kas see on nüüd mürgine või mitte? Mahaparinirvana suutras küsis Mahakasyapa Buddhalt: “Kui me palume ja meile antakse köögivilju, mis on segatud lihatükkidega, kas tohime seda siis süüa? Kuidas saaksime toitu puhastada?” Buddha vastas: “Peate eraldama taimed lihast, pesema neid veega ja alles seejärel tohite neid süüa.”

Eelnevast dialoogist võime näha, et ei saa süüa isegi lihaga segatud köögivilju, enne kui neid on pestud veega, rääkimata siis ainult liha söömisest! Seepärast on väga lihtne mõista, et nii Buddha kui ta jüngrid olid kõik taimetoitlased. Ja siiski, mõned inimesed laimasid Buddhat, väites nagu Ta oleks olnud “mugav taimetoitlane,” kes võttis pakutu vastu, isegi kui tegemist oli lihaga. Selline jutt on täiesti alusetu. Nii on öelnud need, kes on väga vähe pühakirju lugenud, või pole mõistnud, mida neis öeldakse.

Indias on üle 90% inimestest taimetoitlased. Kui nähakse kollastes rüüdes kerjuseid, siis teavad kõik, et neile pakutakse taimetoitu, rääkimata sellest, et enamusel inimestel polegi liha, mida pakkuda!

*********

K: Kunagi ammu kuulsin ühte Meistrit ütlemas, et Buddha olevat söönud seajalga, millest Ta sai kõhulahtisuse ja mille tagajärjel Ta suri. Kas see on tõsi?

M: Absoluutselt mitte. Buddha suri hoopis teatud seene söömise tagajärjel. Kui tõlkida otse brahmanite keelest, siis seda seent nimetatakse “seajalaks,” kuid tegemist pole ehtsa seajalaga. See on samamoodi nagu kutsume ühte teatud tüüpi puuvilja “longaniks” (hiina kirjanduses tähendab see “draakoni silma.”) Paljudel juur-ja puuviljadel on sellised võõrapärased nimed nagu näiteks taimel, mida kutsutakse “draakoni silmaks.” Tulles tagasi selle seene juurde, siis brahmanite keeles nimetatakse seda seent “seajalaks” või “sea rõõmuks.” Mõlemad omavad seost seaga. Iidses Indias oli seda seent raske leida, sest see kasvas maa all. See oli haruldane delikatess, mida inimesed pakkusid kummardades Buddhale. Selle seene leidmiseks kasutati sigade abi, sest neile maitses see väga. Sead leidsid selle üles lõhna järgi, kaevasid jalaga maast välja ja sõid ära. Siit pärinebki nimetus “sea rõõm” või “seajalg.” Tegelikult need mõlemad nimed käivad ühe ja sama seene kohta. Hoolimatu tõlge ning samuti asjaolu, et inimesed ei mõistnud päriselt selle tähendust ongi põhjustanud valearusaama, mille järgnevad põlvkonnad on omaks võtnud ning ekslikult Buddha lihasöövate inimeste sekka asetanud. See on tõesti kahetsusväärne lugu.

*********

K: Mõned lihaarmastajad ostavad liha lihuniku käest ja seega ise looma ei tapa. Nad ütlevad, et sel moel saadud liha kõlbab süüa küll. Kas teie arvate, et nii on õige?

M: See on täiesti väär arusaam. Peate mõistma, et lihunikud tapavad loomi, sest inimesed tahavad liha süüa. Lankavatara suutras ütles Buddha: “Kui poleks kedagi, kes liha sööks, siis poleks vajadust ka tappa.” Seega lihasöömine ja elusolendite tapmine on samavõrdne patt. Nii paljude elusolendite tapmine ongi põhjuseks, miks meil on looduskatastroofid ja inimeste poolt põhjustatud hädad. Liigne tapmine on sõdade põhjuseks.

*********

K: Kuigi taimed ei tooda mürgiseid aineid nagu uureat ja urokinaasi, siis mõnede inimeste arvates on meie tervisele kahjulikud puu- ja juurviljade kasvatamisel kasutatavad putukamürgid. Kas see on tõsi?

M: Kui põllumehed kasutavad putukamürke ja teisi väga mürgiseid kemikaale nagu DDTd, siis see võib põhjustada vähki, viljatust ja maksahaigusi. Mürkidel nagu DDT on soodumus kuhjuda rasvkoesse, kuhu see loomadel tavaliselt ka talletatakse. See tähendab seda, et liha süües omastate kõik need äärmiselt kontsentreeritud putukamürgid ja muud mürgid, mis looma eluea jooksul ta rasvkoesse olid kogunenud. Võrreldes puu- ja juurviljade ning teraviljadega võib see vahe olla kuni kolmteist korda suurem. Puuviljadele pritsitud putukamürkidest saame lahti neid puhastades või koorides, kuid me ei saa eemaldada juba looma rasvasse kuhjunud putukamürke. Kuna putukamürkidel on soodumus aja jooksul ladestuda, siis need on talletunud looma rasvkoesse. Seega kõige rohkem ohustatud on toiduahela ülemisel lülil olevad tarbijad.


Iowa Ülikoolis tehtud uurimus näitas, et inimeste organismist leitud putukamürgid pärinesid peaaegu täielikult loomalihast. Vastavalt sellele uurimusele on putukamürkide tase taimetoitlaste organismis, võrreldes lihasööjatega enam kui poole võrra madalam. Tegelikult leidub lihas lisaks putukamürkidele veel teisigi mürke. Loomade kasvu kiirendamiseks lisatakse nende söödale kemikaale, või siis selleks, et nende liha värv, maitse ja tekstuur oleksid paremad, samuti ka selleks, et tagada liha parem säiluvus jne.

Näiteks ainuüksi nitraatidest pärinevad säilitusained on väga mürgised. 18. juuli 1971 aasta New Yorgi Times´is kirjutati: “Suureks varjatud ohuks lihasööjate tervisele on lihas peituvad nähtamatud saasteained nagu bakterid lõhes, putukamürkide, säilitusainete, hormoonide, antibiootikumide ja teiste keemiliste lisandite jäägid.” Lisaks, loomi vaktsineeritakse, mille jäägid võivad säiluda lihas. Seda kõike arvesse võttes on juurviljas, pähklites, ubades, maisis ja piimas leiduv valk palju puhtam kui lihast saadav valk, mis omab 56% ulatuses vees lahustumatuid kõrvalaineid. Uurimused näitavad, et kõik need inimese poolt loodud lisandid võivad põhjustada igasuguseid haigusi, kaasaarvatud vähki ning loote väärarenguid. Seega, rasedale on täiesti kohane süüa puhast taimetoitu, et tagada loote õige füüsiline ja vaimne tervis. Juues piisavalt piima saate küllaldaselt kaltsiumi; ubadest saate valgu ning juur- ja puuviljadest vajalikud vitamiinid ja mineraalained.

*Artikkel pärineb siit

PS! Antud lugu pole mõeldud üleskutseks vaid pigem huvitaks lugemisvaraks.